Albanski narod će stati uz Jugoslovenski narod

Enver Hodža

Kako Partija rada Albanije pod vodjstvom Envera Hodže posmatra svoju ulogu u slučaju imperijalističkog napada na Jugoslaviju? Sledeća ekspertiza iz «Zeri i Popullit», izdanja iz 1980, koja je prenošena preko Radija Tirana 19. januara 1980. podsjeća nas da je Enver Hodža u vezi tog dogadjaja polemisao i rekao da će Albanski narod stojati na strani Jugoslovenskog naroda.

Broj 1

Albanski narod, koji dobro poznaje prošlost Jugoslovenskog naroda, odavno je ubijedjen i zna da se Jugoslovenski narod ne plaši ni od kakvih prijetnji ili ucjena i da će, ako je potrebno, ustati u ustanak, jer on zna kako da se bori kuražno i hrabro protiv bilo kakvog neprijateljskog napada bez obzira od kuda bi isti došao. Jugoslovenski narod nije od one vrste koja se povlači pred licem neprijatelja. Oni znaju kako da se požrtvovano bore da bi odbranili svoju slobodu, dobijenu i zaradjenu sa toliko mnogo krvoprolića i žrtvovanja.

Mi Albanci imali smo i jos uvijek imamo ideološke razlike sa Jugoslovenskim vodjstvom. Mi smo uvijek, a nastavićemo i dalje, kritikovali anti-marksistički sistem samoupravljanja; mi smo se borili i borićemo se i dalje da se interesujemo za prava Albanaca Kosova, Makedonije i Crne Gore, čija struktura bi sačinjavala bazu Jugoslovenskog jedinstva.

Svetsko mnjenje zna i jasna su mu naša stanovišta. Strana politika naše zemlje koja postoji prema našim susjedima, nastavlja «Zeri i Popullit», nije se nikada, a ni neće se promijeniti. Naša republika je činila i činiće sve napore za normalan razvitak napretka, kulturnih i drugih odnosa sa njima. Mi smo obnarodovali da Albanija neće dozvoliti stranim elementima da upotrebi njenu teritoriju kao bazu protiv Jugoslovenskog i Grčkog naroda u borbi za nacionalnu slobodu, nezavisnost i suvrenitet. Iz tih razloga poručujemo da ništa loše neće doći iz Albanije, čak šta više, biće uvijek pomognuti. Narode Balkana neće niko prepadati, a oni se ionako ne boje prijetnji, isto kao što se ne boje agresivnog rata koji bi mogao započeti od strane drugih, a koji ovi narodi znaju da okončaju sa uspjehom.

Pred prijetnjama Sovjeta, Amerike i drugih imperijalističkih agresora Jugoslaviji, Albanski narod će iskreno podržati ono što drug Enver Hodža i Sedmi Kongres Partije rada Albanije kažu, da ćemo stati uz Jugoslovenski narod u slučaju napada Sovjetskog Saveza ili bilo kakve druge sile na Jugoslaviju.

Na ovaj ili onaj način, neka svako bude siguran da će se u slučaju ustanka za slobodu i nezavisnost od strane imperijalističkih agresora, bilo koje vrste, Albanci i Jugosloveni još jedanput boriti protiv dolazećeg neprijatelja kao što su se i borili u prošlosti.

Istorijske činjenice to dokazuju. Naše divizije su išle da se bore u Jugoslaviju, u isti rov sa jugoslovenskim partizanima, protiv Njemačkog fašizma, i triumfovale u tome. Albanci se bore za slobodu i pravdu i kao hrabri Albanski ratnici odvažno i hladnokrvno. Ali ako iko proba da ih tlači ili baci pod noge, onda puške govore umjesto njih.

Iz: «Albanski Socijalist», žurnal Indijsko-Albanskog Zajedničkog Prijateljstva, Juli 1980, br. 14, pp. 3-5.

Broj 2

Naša politika prema Jugoslaviji se nije, niti će se menjati, pod uslovom da i jugoslovenska vlada takodje, bude korektna prema nama. Deklaracijom Partije rada Albanije je donešeno, da će u bilo kome slučaju eventualne agresije na Jugoslaviju od strane Sovjetskog Saveza, ili neke druge sile, Albanski narod stojati uz jugoslovenski narod, i uvijek će se držati dobro. Ali jugoslovenska strana mora odgovoriti istom mjerom Albaniji, jednostavnim korektnim odnosom prema nama.

Iz: Enver Hodža «Izvještaj sa rada C.C. Partije rada Albanije», dostavljen 7-om Kongresu Partije rada Albanije, Novembar 1 1976, Tirana, 1977, pp. 202-203.

Kliknite ovde da se vratite na indeks sa radovima na srpsko-hrvatskom